Kost!!!!

Det finns väldigt väldigt många olika dietmetoder så att man blir helt snurrig på allt tillslut.
Alla dieter fungerar inte på alla människor utan man får hitta sin egen diet som funkar på just dig själv, 
så man får helt enkelt testa sig fram vilken som passar en bäst och den man känner att man får bäst resultat av och så klart mår bra av! Det går inte att lyssna på andra på vilken som är bäst,!
Jag hittade en sida med kändis dieter och den som verka mest populär var Atkinsdieten.
Sedan lästa jag även om Ornishdieten, Viktväktar-metoden, Zonedieten, Medelhavsdieten, enbart 1200 kcal/dag och GI-metoden.


Atkins metoden

Så fungerar den
Atkins metoden går ut på att eliminera kolhydrater under 2 veckor och sedan sakta införa fler kolhydrater de kommande månaderna. Socker i alla dess former ska undvikas, även det som kommer från frukt, fruktos. Högt intag av proteiner och fett rekommenderas tillsammans med utvalda grönsaker och vissa frukter.

Här är även en länk där det är lite mer detaljerat och om kändisarna ;o)

Ornishdieten
Så funkar den
Ornish dieten är relativt extrem i sin utformning.

Dieten innebär att mindre än 10E% kommer från fett. Kosten är vegetarisk med en kraftig reducering av fett. Frukt, bönor, grönsaker och spannmål kan intas. Kött, nötter, frön, avokado, mjölkprodukter som inte är fettfria, alkohol, oliver och oljor skall undvikas. Man kan äta ofta men av mindre måltider då man blir hungrig snabbare.



Viktväktarmetoden

Så fungerar den:
I Viktväktarmetoden räknar man points som främst baseras på en måltids totala kaloriantal. Genom att förbränna fler kalorier än vad man får i sig så går man ner i vikt. Metoden grundar sig även på möten där deltagarna ska inspireras att följa points-systemet och därmed gå ner i vikt. Det finns även en viktgaranti där det utlovas att man ska gå ner minst 3 kg på 4 veckor.


Zonedieten

Så fungerar den
The Zone-dieten utvecklades av Barry sears i början på 90-talet. Metoden går ut på att vara i vad Dr. Sears kallar för the Zone - vilket innebär att hålla koll på sina insulinnivåer genom kosten. Här spelar återigen GI en viktig roll.
Precis som med Atkins så anses ett högt intag av socker leda till en lång rad med hälsokomplikationer. Därför finns det många frukter, ris, pasta osv som inte rekommenderas i zondieten.
Fördelningen av näringsämnen är 30% protein, 30% fett och 40% kolhydrater.

Detta skall få kroppen att jobba på ett optimalt sätt.
Zone dieten är ganska svår att följa då man måste mäta allt man stoppar i sig

Medelhavsdieten
Så funkar den:
Anses av många vara en av de sundaste kostmetoderna som är tänkt att återspegla hur kosten såg ut i medelhavsområdet för ca 100 år sedan (idag äter fler och fler mer snabbtmat istället för den traditionella medelhavskosten).
Metoden går ut på att äta färska och obehandlade råvaror som spannmål, baljväxter, frukt, grönsaker, nötter och frön. Man ska minimera på rött kött och fetare mejeriprodukter. Fågel och fisk rekommenderas likaså ett högt intag av nyttiga oljor, som t.ex. olivolja.


1200 kcal/dag
Du äter 1200 kcal omdagen helt enkelt!


Gi metoden
Så fungerar den:
Glykemiskt index eller GI är ett mått på hur snabbt blodsockret stiger efter att ha ätit en viss matvara. Metoden går ut på att eliminera eller kraftigt minska på mat som har ett högt GI. Det finns olika varianter på GI metoden med de flesta förespråkar dessutom ett något högre protein- och fettintag.


Listan kan bli ännu längre om man går in mer detaljerat men jag tror jag håller där. =)
Ni har nog fått lite inblick i dom olika metoderna.
2009-03-26 @ 23:03:32 Träning & Kost Permalink


Kommentarer



Namn
Kom ihåg mig?

E-mail (bara jag som ser)

URL/Har du blogg?

Vad hade du på hjärtat?

Trackback
RSS 2.0